Ta gärna del av informationen nedan och följ gärna Sofies islandshästar Veckoinfo på Facebook!
Terminen
HT-24 19/8-20/12 med uppehåll höstlovet v 44.
Lektionen
http://islands-hastar.se/lektionen/
Bindande anmälan ridskolegrupp, sista uppsägning inför Vt-25 är 2024-11-02. Mer info http://islands-hastar.se/start/ridutbildning/ridskolan/terminsregler/.
Avbokning
Avbokning senast lektionsdagen kl 8.00 till: avboka@islands-hastar.se.
Ljudsystem
1/4-30/9 använder vi ljudsystem mellan instruktör och elever när vi rider på ridbanan (och ev på uteritt).
Övrig tid används det vid behov.
Du som elev lånar eller köper en egen hörsnäcka (måste vara Strongvoice dvs går ej att använda vanliga hörlurar) och ljudmottagare som hanteras varsamt och placeras i magväska (finns att låna) eller tom ficka på sätt som låter antennen vara rak. Ta endast ut mottagaren ur väskan när du står i box eller över gummimattan i sadelkammaren.
Med ljudsystemet hör eleven lättare instruktören och osäkerhet över vem instruktören pratar med minskar, vilket ger eleven bättre möjlighet att fokusera på sin ridning.
Introduktion för nya elever hos Sofies islandshästar
Hästen har inte valt att bli ridhäst och har inte något ansvar över hur den blir hanterad. Om hästen beter sig illa så är det för att den tycker att det är bäst. Den kan vara rädd för att bli nypt av sadelgjorden eller bara fumligt hanterad. Hur som helst så har våra hästar rätt att kommunicera hur de känner sig. Skäll inte på de för att de inte lyfter hovarna, för att de snappar efter dig eller för att de flyttar på sina ben. Antingen kan du hantera det lugnt och metodiskt eller så ber du om hjälp. Behöver hästen korrigeras eller utbildas så sköts det av lämplig person. Det är inget nederlag om du känner dig osäker, det visar bara att du respekterar hästen. Det finns en fras man ofta hör som verkligen behöver suddas bort och det är ”- Visa vem som bestämmer!” Det handlar om kommunikation och det behöver inte hästen lära sig men däremot ryttarna. Och det tar tid. Som de flesta inte har. Så låt hästen vara häst och ta hjälp av någon som har lättare för att få hästen trygg.
Klappa hästarna som du klappar en katt.
Våra hästar är vana men många hästar som är importerade från Island blir rädda när man ”slår” dem så som vi i Sverige ofta klappar våra hästar.
Placering
Se till att alla är på samma sida om hästen om fler är i närheten. Detta för att hästen ska kunna röra sig/hoppa till med en möjlighet att slippa knuffa till folk.
Se till att hästen alltid har plats att gå undan. Ta fram hästen i boxen, hantera den inte när den är inträngd mot vägg eller hörn. Den måste få möjlighet att signalera att den är ointresserad, ovillig, osäker eller vad det kan vara om den nu känner så. Ta fram den igen om den går undan bara.
Hovar
Lyft framhovar med handen längs baksidan av benet och bakben med handen längs framsidan av benet. Låt hästens bakkota vila i handen innan man för bak bakbenet och kratsar. Kratsa från trakt mot tå. Gräv rent i sidostrålfåror längs stråle och från sidostrålfåror längs skokant.
Olja gärna både in och utsida rikligt innan ridning. Räkna brodd och dra åt eller byt ut om nödvändigt/möjligt.
Tempa
Vi tar som regel tempen på hästarna innan ridningen. Gör inte det innan du blivit visad hur man gör. Tryck aldrig in termometern. I så fall är du nog på fel plats och det gör ont på hästen.
Borsta
Borsta med rätt borste, läs på tavlan vilken som kan vara aktuell just nu. Borsta som regel medhårs. Hästarna gillar oftast långa, kraftfulla och rytmiska borsttag. Använd borste som kommer genom pälsen ner i huden åtminstone vid sadelläget.
Sadla
Försök sadla även från höger sida. Dra upp vojlock, schabrak eller renskinn ända upp i taket på framvalvet för att säkerställa att hästen inte får tryck av det när ryttaren kommit upp i sadeln. Ta ner sadelgjorden två- tre hål på den sida som den sitter fast, om den sitter fast. Detta för att lättare få ett jämnt och centrerat tryck av sadel och sadelgjord. Spänn fast sadeln i boxen så att sadeln ligger stadigt. Spänn mer innan ridning på båda sidor. När du lägger på sadeln så ligger den ovanpå hästen, när hästen går kanske sadeln åker fram lite och sadelgjorden hamnar där hästen är smalare, när du också sitter upp så trycker du ner sadeln och sadelgjorden blir för lös. Hästen kanske också spänner sig lite när du ska spänna gjorden eftersom den nog har varit med om att det blir obehagligt när folk ska spänna gjorden. Den blåser däremot aldrig upp sig för att vara uträknat dum. Var varsam och förstående mot hästen.
Tränsa
Håll bettet lugnt i handen när du tränsar, tryck det ej mot hästens tänder eller tandkött. Du kan ”kittla” hästen på tungan eller i munnen för att hjälpa hästen att känna sig trygg med att låta dig tränsa men försök inte bända upp hästens mun.
Leda
Led hästen med tygeln avtagen framåt över hästens hals.
Led ut hästen rakt ut ur boxen tills sadeln kommit förbi boxdörren.
Se till att hästen håller avstånd till den som leder och avstånd till andra hästar, minst en hästlängd.
Led hästen så att den är fri på ena sidan. T ex om du möter en person som går med en barnvagn så ska du flytta dig så att du går på samma sida som barnvagnen. Om hästen blir rädd så har den möjlighet att dansa ifrån föraren och barnvagnen istället för från föraren PÅ barnvagnen!
Spö
Spö får endast användas uppsuttet om instruktören är medveten om det. Nya ryttare, barn och på nya hästar ska det inte bäras alls utan noggrant övervägande av instruktören. Spöet bärs i handen. Handen får inte vara instucken i någon ögla. Man får inte sätta fast spöet på sadeln varken när man leder hästen eller när man rider. Vill man inte hålla i spöet när man rider så kan man få sätta det helt lodrätt mellan knä och sadel men det ska vara lätt att släppa.
Uppsittning
När hästen står i balans. Från båda håll. Någon håller i hästen och håller emot sadeln i början. Sen lär sig ryttaren att hålla emot sadeln själv på motsatt sida vid uppsittning. Man får använda pall. Om man sitter upp själv så måste man ha hästens hals lite böjd mot sig och ordentlig kontakt på samma sidas tygel så att inte hästen kan gå iväg rakt fram.
Tygelkontakt
Börja alltid rida med sträckta tyglar tills du vet att du har tillräcklig kontakt med hästen för att ha kontroll även om du har längt ut tygeln.
Om du är en ovan ryttare så ska du alltid invänta instruktören innan du sitter upp. När du har lite koll på hur du ska göra så sitter du upp och börjar rida fram så snart du är klar. Du behöver inte invänta de andra ryttarna. Vi strävar efter att våra elever ska rida självständigt så snart som möjligt.
Vår målsättning – Glada, Stolta & Trygga hästar
Mycket utevistelse i flock under rörelse med gräs att tugga på i kombination med individuella anpassningar för foder/utrustning/ryttare/lektionsupplägg, uppbyggande träning och variation utifrån individens intresse och förutsättningar ger oss glada, stolta och trygga hästar.
Våra verksamhetshästar ska gå att rida i grundgångarterna och tölt i arbets- till minst mellantempo av duktiga ryttare. Alla hästar ska kunna bjuda på att mindre rutinerade ryttare ska få känna på tölten samt grundgångarterna.
Islandshästen är en känslig ras och vi väljer noga ut våra verksamhetshästar samt tränar dem till att bli lagom känsliga för att även obalanserade ryttare ska kunna rida dem, oftast får de en inskolning på ca 2 år. Det är en liten häst med ofta stora ryttare och i kombination med sina extra gångarter som kräver mer vikthjälper så blir den väldigt balanskänslig. Vi lägger därför mycket stor vikt vid att eleverna ska få en balanserad sits och kunna inverka med effektiva hjälper.
Tack om du har läst all info, gör det gärna igen en annan dag!
Du behöver inte kunna allt men du kan förbereda dig genom att känna till vårt resonemang och du kanske hittar svar på nya frågor över tid.