Lektionen

Före lektionen
När du kommer till oss så har vi skrivit ditt namn vid den tilldelade hästens namn på en stor whiteboardtavla. Den hänger väl synlig för dig direkt då du kommer in i stallet och har en skylt med texten RIDSKOLA över sig. 

Det kan vara så att hästen redan är ute på lektion men oftast är den inte det och då behöver du göra i ordning den själv. Det är bra om du kan ha ca 20 min på dig för det. Du kan börja med att titta i lådan på hästens box. Där finns det information om det är något särskilt att tänka på när du gör i ordning hästen samt tips på vad du kan tänka på vid ridning på just den hästen.

Nästa steg är att kratsa hovarna, ta tempen på hästen, smörja hästens mungipor och därefter borsta, sadla och tränsa den.

När din lektion börjar så får du ta ut hästen, stäng boxdörren efter dig och om det är en vuxengrupp med ridvana och ni känner hästarna så får ni sitta upp utanför stallet eller på ridbanan, även om instruktören inte är med. Ta gärna med dig ett spö till lektionen (finns att låna i stallet) men du får inte sitta upp utan att ha kollat av det med ridläraren först.

Varje lektion är planerad i förväg utifrån gruppens nivå, önskemål och terminsplanering.

Efter lektionen
Du lämnar över hästen till efterkommande ryttare eller så tar du hand om hästen och utrustningen själv. Borsta igenom pälsen där sadeln legat och gör rent allt läder. Sätt på skydd på sadeln och eventuellt täcke på hästen. Efter sista lektionen uppskattas hjälp med att ta ut/in hästar och eventuellt lägga in foder/vatten.