Vår målsättning är att våra verksamhetshästar ska gå att rida i grundgångarterna och tölt i arbets- till minst mellantempo av duktiga ryttare. Alla hästar ska kunna bjuda på att mindre rutinerade ryttare ska få känna på tölten samt grundgångarterna.

Islandshästen är en känslig ras och vi väljer noga ut våra verksamhetshästar samt tränar dom till att bli lagom känsliga för att även obalanserade ryttare ska kunna rida dom. Det är en liten häst med ofta stora ryttare och i kombination med sina extra gångarter som kräver mer vikthjälper så blir den väldigt balanskänslig. Vi lägger därför mycket stor vikt vid att eleverna ska få en balanserad sits och kunna inverka med små hjälper.

Uppdaterad 2017-10-07

 

Andvari från Odensicke föddd 2009

E Hrannar von Svaða-Kol-Kir U Lóa frá Ytri-Reykjum

Är en medelstor femgångshingst. Om man inte styr hans tempo så går det lite som han har lust. Han går lätt rent i alla gångarter. Andvari kom till oss i oktober 2013 och rids och tävlas av Marianne. Han går endast med i verksamheten sporadiskt.
Andvari betyder svag bris eller vakenhet

 

 

 

 

 

 

Ari 2007 har tillkommit men inte blivit fotad eller fått någon beskrivning än.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brúða från Kvarnbacka gård född 1997

E Hrammur frá Akureyri U Brúða frá Kolkósi

Är en medelstor femgångare som är mjuk att sitta på. Om man inte styr hennes tempo så går det lagom snabbt. Bruda har kvalificerat sig som bra barnhäst och räknas som en av klipporna i verksamheten. Hon är alltid ren i skritten, ganska lätt att få i trav och travar rent och stabilt när hon väl börjat. Tölten är ren eller passtaktig och galoppen blir kantig om hon inte får hjälp av ryttaren. Hon hoppar också bra och är snabb i fötterna men kan överraska sin ryttare genom att hoppa större än nödvändigt. Namnet betyder docka.

 

 

 

 

 

Dynjandi från Ådalen född 2008

E Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti U Fiðla frá Gröf

Är stor femgångare som är mjuk att sitta på. Om man inte styr hans tempo så upplevs han ibland som lite seg och ibland pigg och stark men han är cool i huvudet. Han har stora kliv och går rätt trevligt. Han blir passtaktig om han inte går rent i tölten. Dynjandi kom till oss i april 2014 och fungerar väldigt bra.
Dynjandi betyder rungande eller dåndande och är också namnet på ett vattenfall på Island

 

 

 

 

 

 

 

Dyrdlingur från Wederslöf född 2002

E Mjölnir frá Dalbæ U Díana frá Ýrafelli

Kallas för Dylan och är stor och mjuk. Om man inte styr hans tempo så går det alldeles lagom fort men periodvis busar han till och ökar tempot utan att han blivit ombedd att göra det. Dylan har fyra gångarter som är lätta att växla mellan och han hoppar gärna. Dyrdlingur betyder helgon.

 

 

 

 

 

Fenja har varit hos oss sedan våren 2017. Mer info kommer..

 

 

 

 

 

 

 

Gandur från Kaptensgården 1 född 2008

E Neisti fra Hyldekrogen U Fála från Galgbacken
En riktigt stor och mjuk musblack valack. Han är mjuk och trygg att sitta på men är än så länge lite färsk i verksamheten och kan sätta ryttaren på prov om han tycker att denne är duktig nog för det. Gandur kom till oss i mars 2015 och går med fullt i verksamheten. Om man inte styr hans tempo går det lagom fort.  Jag vet inte vad namnet kommer ifrån men förslag mottages gärna.

 

 

 

 

 

Kaktus frá Skúmsstöðum född 2005

E Hreimur frá Hákoti U Della frá Skúmsstöðum

Stor silversvartskäck som kom till oss sommaren 2012. Han är mjuk och stadig att sitta på. Om man inte styr hans tempo så går det ofta lite för fort. Han har bra grundgångarter och töltar lätt men lite passtaktigt.

Kaktus betyder kaktus även på isländska.

 

 

 

 

 

 

 

Löngun från Lille Nörregård född 1998

E Goði frá Prestbakka U Dilja från Lille Nörregård

Ser lite mindre ut än hon är. Hon är mjuk att sitta på i skritt och tölt men kan upplevas som vinglig då hon är snabb på att följa ryttarens vikt. Om man inte styr hennes tempo så går det oftast för fort. Hon är lätt att ändra tempo särskilt till snabbare. Löngun är lätt att få energisk och det är lätt att ändra takten. Hon hoppar bäst om hon får vara lite energisk.
Namnet betyder längtan.

 

 

 

 


Magni frá Stóra-Sandfelli född 1991

E Magnús fra Stóra-Sandfelli U Hrefna frá Stóra-Sandfelli
Medelstor kung! Magni är den enda som är kvar av de hästar som hjälpte till att starta verksamheten. Han har burit många gamla, unga, vana och ovana på sin rygg. Han bär fram sina ryttare försiktigt och oftast i klockren tölt. Det är inga problem att växla till en ren trav eller en balanserad galopp. Han är lätt att ändra takt och tempo på. Han går lättast bra på uteritter först i ledet. Små barn kan lätt rida ut på honom. Han är pålitlig, erfaren och säker på foten. Magni har tyvärr fått spatt och blivit pensionerad från ridskolan. Han fortsätter att jobba på uteritter med lättare ryttare. Namnet betyder den mäktige.

 

 

 

Múli från Björklund född 1996

E Litur frá Kletti U Sigin från Ramvik
Medelstor fuxvalack som är ganska mjuk att sitta på. Om man inte styr hans tempo så kan han gå lite för fort. Han har fyra bra och starka gångarter. Han kan upplevas lite ryckig i tempot då han svarar väldigt lätt på både drivning och förhållning. Han går gärna i gammaldags form men mår bra av att ryttaren ser till att länga hans överlinje bestämt. Múli kom till oss i april 2015 och var redan då en erfaren verksamhetshäst. Namnet hittar jag ingen säker översättning på men kanske fjälludde eller mule….?

 

 

 

 

 

 

 

Nökkvi från Ådalen född 2008

E Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti U Idunn från Hyndevad

Är en stor femgångsvalack. Han kom till oss i april 2014 och rids av Sofie. Nökkvi planeras inte att gå med i verksamheten.
Nökkvi betyder skepp.

 

 

 

 

 

 

 

Soldán från Bromma född 2008

E Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti U Sædís från Musö

Soldán är en medelstor brun femgångare. Han kom till oss i oktober 2015 och har nu landat fint i verksamheten. Skritten är fin, traven får man jobba för men den är ren, stor och fin, galoppen blir lätt spänd och går då över i pass, tölten är lätt att få ren och han går med tryck och energi. Hoppning är också en anledning till att springa fort än så länge..

Soldán betyder sultan.

 

 

 

 

 

 

 

Vidja fra Ruaker född 1999

E Skyggnir fra Ruaker U Ýrja fra Monan

Är medelstor och ganska lätt att sitta på. Om man inte styr hennes tempo så går hon oftast lagom fort men ibland vill hon gå för fort. Hon är lätt att öka tempot på och kan vara lite svårare att minska tempot på. Hon är inte så lätt att ändra takten på. Skritten är ofta överilad och passtaktig, traven är ren och stabil, tölten blir passtaktig om man inte får henne att öka energin och galoppen kan bli flack och fyrtaktig. Vidja hoppar lugnt och fint.
Namnet betyder vide..