Vi samlas i stallet senast 15 min före bokad uteritt (gäller ej företag). Du får en häst tilldelad som någon av våra ledare tror ska passa bra ihop med dig. Därefter leder vi hästarna till en inhägnad ridbana för en kort introduktion. Vi hjälper er att ställa in utrustning och visar hur ni ska sitta upp och hur ni ska sitta i sadeln för att det ska bli så smidigt som möjligt för både er och hästarna. Detta tar ca 15 min (längre tid för större sällskap).

Ritten
Resterande tid rider ni ut med ledare på anlagda ridvägar i det vackra naturreservatet vid Häringe. Oftast blir det en hel del tölt, ibland trav och även en del galopp utöver skritten som är den långsammaste gångarten. Tempot anpassas dock efter gruppens nivå och vi rider inte snabbare än att alla ska känna sig säkra. Vi försöker låta ryttarna styra sina hästar så mycket som möjligt själva i gruppen, alltså inte bara följa svansen före. Detta för att hästarna ska gå att rida självständigt och för att det blir roligare för ryttaren att kunna inverka på sin häst själv. Hästen vill helst bara följa med resten av gruppen, så om man inte styr själv så är det bara att slappna av och njuta av naturen. För de ryttare som önskar mer ridning ökar vi svårighetsgraden. Det finns alltid möjlighet att få lite instruktioner på vägen för den som vill.

Efteråt
När vi kommer tillbaka till stallet hjälper ryttarna till att ta av och ta hand om häst och utrustning (gäller ej företag).