Välkommen till träningstävling Långfredagen 29 mars 2013.
Sofies islandshästar arrangerar en träningstävling på ovalbanan eller dressyrbanan, om ovalbanan är stängd. Tanken med denna tävling är att ryttare ska få mer insikt i hur det är att tävla, få en bedömning av en godkänd domare samt bli mer insatt i hur bedömningen går till. Vi kommer att ha tre tävlingsgrenar V5 (lätt fyrgång), T8 (två varv tölt i valfritt tempo) och en gren som vi kallar stilprogram. Bedömning i fyrgång och tölt kommer att ske enligt FIPO. Stilprogrammet bedöms enligt utbildningsskalan. Max antal deltagare 30 ryttare, varav max 20 på våra verksamhetshästar. Pris /ekipage anmälningsavgift 200 kr, 150 kr hästhyra och 50 kr per gren.
Anmälan: Senast den 15 mars genom Horsemanager.se, först till kvarn tillämpas. I anmälan skall ryttarens fullständiga namn skrivas samt val av klass/er och varv. Läkar- eller veterinärintyg krävs för återbetalning av avgiften.
Tävlingsgrenar
V5: På speakers kommando rider tre ekipage samtidigt på ovalbanan eller två ekipage om det blir på dressyrbanan. Fyra bedömningsmoment i ordningsföljden arbets- till mellantempo tölt, arbets- till mellantempo trav, mellanskritt och arbets- till mellantempo galopp. De fem med högst totalpoäng får rida final.
T8: På speakers kommando rider tre ekipage samtidigt på ovalbanan eller två om det blir på dressyrbanan. Två bedömningsmoment utgörs av valfritt tempo tölt och efter varvbyte valfritt tempo tölt igen. De fem med högst totalpoäng får rida final.
Laganda är ett moment som vi lagt till för att främja ridutbildning på islandshäst. Ni blir indelade i lag bestående av ca tre ryttare. När uttagningen i en gren är klar (gäller V5 och T8), hämtar lagen domarkommentarerna för sina deltagare. Poängen står då inte med utan lagen ska fylla i de poäng som de tror att de har fått för varje moment, med stöd av domarhandledning och domarkommentarerna. Kommentarerna lämnas in senast innan tävlingen fortsätter efter lunchpausen. Den totala differensen mellan domarens och lagets poäng ska vara så låg som möjligt. De tre lag med differens får rosetter och priser. Domarkommentarerna läggs ut innan finalerna så att ryttarna kan hämta dem och ta med dem hem.
Stilprogram: Rids enskilt på dressyrbanans fyrkantspår. Fyra moment med ordningsföljden ett varv A-A med fyra övergångar skritt-skrölt-skritt-skrölt-skritt, ett varv A-A med fyra övergångar skritt-tölt-skritt-tölt-skritt, snett igenom i skritt, skrölt eller tölt och ett varv C-C med sex övergångar mellan skrölt och tölt. Mjuka övergångar, jämnt tempo och mjuk harmonisk ridning prioriteras högt liksom takten, som bedöms som i de andra grenarna. Den som har högst totalpoäng vinner denna gren och får liksom i musiktävlingar framföra sitt nummer igen, utan bedömning.
Skrölt finns det ju egentligen ingenting som heter. Liksom flera andra inom islandshästutbildning så använder vi det ordet för att beskriva det som är ett mellanting av skritt och tölt. Skrölten bedöms som tölt och används vid grundläggande arbete.
Preliminärt tidsprogram
8.30 Incheckning. Hästar utifrån ska visa vaccinationsintyg.
9.00 T8 startar. Därefter V5, lunch, stilprogram, A-final V5 med prisutdelning, A-final T8 med prisutdelning, vinnaren av stilprogram rider igen och avslutningsvis prisutdelning laganda.
Startlistor och tidsprogram läggs ut på hemsidan några dagar innan tävlingen.
Våra verksamhetshästar kan delta med två olika ryttare. Vi placerar då ut starterna så att det finns tid mellan för att byta ryttare. Om två ryttare kommer till final på samma häst så får den med högst uttagningspoäng välja om den vill rida hästen eller välja en annan häst, som inte är med i finalen. Om fler än en ryttare i finalen blir utan häst och därför måste välja en ersättningshäst så får den med högst uttagningspoäng välja först osv.
Domare: Malin Stang, som efter avslutad tävling sammanfattar dagen och svarar på frågor.
Försäljning: Kaffe med tilltugg kommer att finnas.
Tävlingsansvarig: Marianne Wallenbro 070-773 23 90