Vår målsättning är att våra verksamhetshästar ska gå att rida i grundgångarterna och tölt i arbets- till minst mellantempo av duktiga ryttare. Alla hästar ska kunna bjuda på att mindre rutinerade ryttare ska få känna på tölten samt grundgångarterna.

Islandshästen är en känslig ras och vi väljer noga ut våra verksamhetshästar samt tränar dom till att bli lagom känsliga för att även obalanserade ryttare ska kunna rida dom. Det är en liten häst med ofta stora ryttare och i kombination med sina extra gångarter som kräver mer vikthjälper så blir den väldigt balanskänslig. Vi lägger därför mycket stor vikt vid att eleverna ska få en balanserad sits och kunna inverka med små hjälper.

Andvari från Odensicke född 2009
E Hrannar von Svaða-Kol-Kir U Lóa frá Ytri-Reykjum

Är en nätt femgångsvalack. Om man inte styr hans tempo så går det lite som han har lust. Han går lätt rent i alla gångarter. Andvari kom till oss i oktober 2013. Han reds och tävlades av personal de första åren men har gått helt i verksamheten sedan 2018. Andvari betyder svag bris eller vakenhet.

Askur från Ekhaga född 2005
E Askur från Håkansgården U Rakel frá Husey

Askur betyder (Ask ett träslag) det ena av livets träd.

Barði från Beatelund född 2010
E Freydir från Jex U Brynhildur från Sälna Norrgård

Han är en medelstor musblack fyrgångsvalack som kom till oss 2018, kanske.. Han är mjuk att sitta på och har lätt för skritt, tölt, trav och galopp. Om man inte styr hans tempo så går det oftast lagom fort. Bardi betyder skägg.

Dynjandi från Ådalen född 2008
E Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti U Fiðla frá Gröf

Är en stor femgångare som är mjuk att sitta på. Om man inte styr hans tempo så upplevs han ibland som lite seg och ibland pigg och stark men han är cool i huvudet. Han har stora kliv och går rätt trevligt. Han blir passtaktig om han inte går rent i tölten. Dynjandi kom till oss i april 2014 och fungerar väldigt bra. Dynjandi betyder rungande eller dåndande och är också namnet på ett vattenfall på Island.

Fenja från Djurröd född 2004
E Þrymur frá Geirshlið U Kengála frá Sigriðarstöðum

Hon är ett ganska stort och energiskt femgångssto. Hon har varit hos oss sedan våren 2017. Fenja har samma namn som en av slavflickorna i en isländsk saga kallad Gróttasong.

Figaró från Sanda Gård född 2016
E Háleggur från Hyndevad U Rán från Odensicke

En stor, ung och känslig femgångsvalack som är under inskolning i verksamheten. Han kom till oss vt-21, som en relativt nyinriden häst. Rids ännu endast av ryttare som kan stötta honom så att han blir en trygg ridskolehäst.

Gandur från Kaptensgården 1 född 2008
E Neisti frá Hyldekrogen U Fála från Galgbacken

En riktigt stor och mjuk musblack valack. Han är mjuk och trygg att sitta på. Gandur kom till oss i mars 2015. Om man inte styr hans tempo går det lagom fort. Gandur betyder trollstav.

Gigur Från Stävie född 2010
E Atgeir frá Vatnsleysu  U Friða från Erikstorp

Hraundís från Eke Skattegård född 2009
E Hraunar frá Efri-Rauðalæk U Ofeig från Stenholmen

Hon är ett ganska stort starkt svart fyrgångssto. Hon har varit hos oss sedan 2019. Hon gör sig inte så bra utan samlande halvhalter i ridningen. Om man inte styr hennes tempo så går det för fort. Hraundis uttalas hröjndis och betyder lavadis.

Kaktus frá Skúmsstöðum född 2005
E Hreimur frá Hákoti U Della frá Skúmsstöðum

Medelstor silverbrunskäck som kom till oss sommaren 2012. Han är mjuk och stadig att sitta på. Om man inte styr hans tempo så går det ofta lite för fort. Han har bra grundgångarter och töltar lätt men lite passtaktigt. Kaktus betyder kaktus även på isländska.

Maddóna från Charlottenberg född 2003
E Sólfari från Oviksfjällen U Majevi från Älholmen
Mist-Valkyria från Charlottenberg född 2009
E Strákur från Kaggestorp U Maddóna från Charlottenberg
Mist betyder mö.

Nökkvi från Ådalen född 2008
E Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti U Idunn från Hyndevad

Är en stor femgångsvalack. Han kom till oss i april 2014 och rids av Sofie. Nökkvi går med på vissa lektioner. Nökkvi betyder skepp.

Reifur från Stackbo född 2007
E Skinfaxi frá Þóreyjarnúpi  U Rauðsokka frá Reyðarfirði

Han är en nätt femgångsvalack med färgen fux. Reifur kom till oss våren 2018. Han är mjuk att sitta på och om man inte styr hans tempo så går det oftast lagom fort. Reifur uttalas Rejvur.

Soldán från Bromma född 2008
E Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti U Sædís från Musö

Soldán är en medelstor brun femgångare. Han kom till oss i oktober 2015. Han har lätt för alla gångarter och tänder till (blir energisk) om tillfälle ges. Soldán betyder sultan.

þjóðhátíð frá Stóra-Aðalskarði född 2018
E þórálfur frá Prestsbæ U Dagný frá Neðra-Skarði

Tindur från Ljunghem född 2012
E Gustur från Ljunghem U Tinna från Ljunghem

Han är en stor brun femgångsvalack. Han kom till oss sommaren 2020.  Han är under vidareutbildning av Sofie för tävling och används därför endast sparsamt i verksamheten. Tindur betyder fjälltopp.

Tínus frá Breiðavaði född 2013
E Ýmir frá Eskifirði U Björk frá Breiðavaði

Vakandi från Iskroken 2018
E Eldur frá Hamri  U Vaka frá Árbakka

Ögri från Allemansängen född 2010
 E Feykir från Knutshyttan U Vatnadís från Musö

Ögri betyder “Den som utmanar/provocerar”.

……………………………………………………………..

Amor från Kvarnbacka född 2012-2023
E Rignir frá Efri-Fitjum U Assa frá Hliðarbergi

Femgångsvalack med härlig framåtbjudning. Kom till oss ht-21 och är under utbildning för ridskolan. Amor betyder kärlek.

➕Ari från Stångby född 2007-2022
E Haukur från Skáneyland U Þögn frá Laekjamoti

Har jobbat i verksamheten sedan 2010. Han är en stor femgångsvalack. Om man inte styr hans tempo så går det ganska långsamt. Ari går lätt rent i alla gångarter. Ari betyder Örn.

Dyrdlingur (Dylan) från Wederslöf född 2002-2023
E Mjölnir frá Dalbæ U Díana frá Ýrafelli

Kallas för Dylan och är stor och mjuk. Om man inte styr hans tempo så går det alldeles lagom fort. Dylan har fyra gångarter som är lätta att växla mellan och han hoppar gärna. Dyrdlingur betyder helgon.

Kappi från Kaggetorp född 2017-2023
E Sólfari från Borgen U Litla Dís från Kaggetorp

En stor och ung valack som är under utbildning för ridskolan. Han kom till oss ht-21 endast fyra år gammal. Kappi är väldigt ridbar för sin ålder men kommer att ridas sparsamt av lämplig ryttare under 2022. Kappi betyder den som klarar det mesta.

➕Magni frá Stóra-Sandfelli född 1991-2021
E Magnús fra Stóra-Sandfelli U Hrefna frá Stóra-Sandfelli

Jag känner en sån ofattbar tacksamhet över att ha fått ha Magni så länge, tack tack tack!
7/1-21 ville han inte belasta sitt ena framben. Troligen hade han fått en spark av någon av de andra vinterbusiga hästarna men inga tecken på skada syntes. Veterinär på klinik misstänkte armbågsfraktur och röntgen bekräftade detta. Vad jag förstår så är prognosen dålig oavsett hästens ålder eller status. Magni fick somna in ren och fin i den fluffiga nysnön. Berättelserna om vad denna otroligt pålitliga häst har gjort för så många är nog snudd på oräkneliga. Jag är ledsen över att hans trygghet inte längre finns tillgänglig och jag kommer att sakna och sörja men framförallt fortsätta att uppskatta honom. Tack igen vackra starka kloka Magni!
➕Slæda frá Grimstungu född 1992-2022
E Hlynur frá Báreksstöðum U Buska frá Grimstungu
Sött skäcksto som gått i verksamhet på Jämtlandsfjället. Det är egentligen Sofies barns häst men hon får jobba extra i verksamheten. Hon är en femgångare som är mjuk att sitta på. Om man inte styr hennes tempo så går det oftast för fort. Slæda uttalas slajda och betyder slöja.