Då galopperna på uteritterna ofta gör att våra hästar blir svårare att rida i balans, så har vi nu beslutat att hålla oss till skritt och tölt/trav på våra vanliga uteritter.

Vi har alltid haft för avsikt att kunna bjuda de deltagare som vill på lite galopp på våra uteritter. Men framförallt så vill vi erbjuda islandshästens specialitet tölt. Vi är mycket glada över att kunna säga att vi nästan alltid lyckas med det. Det är svårt att hålla hästarna säkra, pigga, välridna och ansvarstagande i alla gångarter med alla typer av ryttare på ryggen. De hästar som töltar bäst hos oss är de som även har gångarten pass. De hästar som har pass blir ofta lite spända när det ska bli galopp och de har då svårt att röra sig balanserat. Då de springer i obalans så riskerar de att slå på sig, bli rädda för att galoppera eller för att sakta av från galoppen. Det skapar även ofta en stress hos våra hästar som vi inte vill ha.

Om det ska vara lämpligt att galoppera så bör hästen kunna länga sin hals och ha huvudet i höjd med framvalvet på sadeln innan och under tiden den går över i galopp. Ryttaren bör också kunna känna om hästen spänner sig och går mot pass samt kunna hjälpa hästen ur de lägena. En del hästar klarar att galoppera i balans i de flesta situationer, men det är som sagt bara en del hästar.

 

Sofie
sofie@islands-hastar.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *